LETITENHO

'LETITENHO'

is een multi-mediale productie van Yntse Vugts. Het is een duet waarin zij met behulp van moderne technieken, de mogelijkheden wil laten zien om live spel en virtueel spel te combineren.
Zij onderzoekt door gebruik te maken van real-time editing, wat de consequenties hiervan zijn voor zowel de choreografie alsook het audio-gedeelte. Met behulp van computers beïnvloedt zij live zowel beeld als geluid.
Zowel de live gezongen en gedanste stukken alsook de op videoband vastgelegde stukken kan zij op deze manier direct bewerken. Zo ontstaat er een virtuele zangeres, afgeleid van de live aanwezige zangeres.
Yntse Vugts wil in Letitenho virtueel en live gebeuren met elkaar vervlechten; de echte zangeres samen met de virtuele zangeres laten optreden, samen een duet laten uitvoeren.

In haar meest recente werk is Yntse Vugts vooral gefascineerd door het gegeven schaduw.
In een vorige productie, de installatie Con Moto i, was de schaduw een belangrijk onderdeel.
Het was een spel en onderzoek naar synchroniteit en a-synchroniteit tussen tegelijkertijd
geprojecteerde beelden.
In deze productie Letitenho wordt een speciaal voor haar ontwikkelde interface voor real-time editing gebruikt. Hierdoor krijgt het gegeven schaduw een andere dimensie.
De schaduw die zijn oorsprong verdringt. De schaduw sneller dan zichzelf. Oftewel de projectie, het virtuele verdringt het live gebeuren. Er worden onder andere tekstfragmenten gebruikt uit een toneelstuk van Kurt Schwitters, "Schattenspiel" (±1925). In dit stuk is Emil zijn schaduw "Lime" kwijt.

Een live performer en zangeres reageren op de opnamen gemaakt door een live aanwezige cameraman. Deze beelden en geluiden worden real time gemonteerd en naar het projektievlak op de grond gestuurd. Hierdoor ontstaat een vreemd soort "feedback" in zowel beeld als geluid. Deze opbouw geeft Vugts de mogelijkheid om visueel met deze vervreemdende feedback te spelen.
Door de live-montage ontstaat als het ware een extra 'virtuele performer' waar live mee samengespeeld wordt.

 

______________________________________________________________________________________________________
Uitvoering: 2003.
Multi-media.
Nes Theaters, zaal Frascati 3.
Concept, regie, montage, techniek: Yntse Vugts.
Compositie: Andy Moor, Yntse Vugts.
Performer/Trapeze: Maayke van der Kroft.
Performer/dans: Barbara Duyfjes.
Performer/Zangeres: Stephie Büttrich.
Gitarist: Andy Moor.
Camera: F.F. Beckmans.

Productie: Digital4tune en Nes Theaters.
Met dank aan: Fonds BKVB, Yannis Kyriakides, Artlab Montevideo; Productiehuis Cinema de Liefde, stichting Steim.

Foto uit de voorstelling

Uitvoerenden